Doet Ajax het beter dan bookmakers voorspellen?

Over Ajax wordt gezegd dat bij geen Nederlandse voetbalclub de druk zo hoog is als daar in Amsterdam. Niet alleen worden klinkende resultaten verwacht, de fans willen ook nog eens vermaakt worden met dominant spel en flitsende acties. Maar wat verwachtten de bookmakers (gokkantoren) momenteel eigenlijk van de Godenzonen?

Bookmakers versus Ajax
We richtten onze blik op september 2016, een maand waarin Ajax uitkwam in diverse competities. Drie keer werd gespeeld in de Eredivisie, tweemaal in Europa League en eenmaal in de KNVB Beker. We gaan kijken naar de inschattingen de bookies en naar wat er werkelijk gebeurde.

Ajax – Twente
Voor deze thuiswedstrijd in de Nederlandse competitie hadden de bookmakers gemiddeld een notering van 1.52 over voor een zege van Ajax, 4.15 voor gelijkspel en 5.97 voor winst van de Gelderse gasten. Ben je niet bekend met sportweddenschappen en online bookmakers, dan hier een snelle uitleg: 1.52 betekent dat als jouw gokje correct blijkt, je 1.52 keer je inzet terugkrijgt. Als je een tientje inzet en je hebt gelijk, dan krijg je dus of 15,20, of 41,50 of 59,70 euro terug.
Wat gebeurde er die zondagmiddag in de Amsterdam Arena? Het werd 1-0 dankzij een treffer van Nick Viergever. Nu gaan we een beetje goochelen met cijfers om de nauwkeurigheid van de voorspelling te bepalen. De bookmakers gaven 1.52 voor de Ajax-zege. Kortom, ze waren (1/1.52) voor 66 procent zeker dat de Amsterdammers zouden winnen. Ajax overtrof die verwachting met 34 procent.

Panathinaikos – Ajax
Daarna kwam op 15 september een match in de voorronde van de Champions League tegen het Griekse Panathinaikos. De Grieken waren favoriet, zij het heel licht, met een gemiddelde notering van 2.22. Gelijkspel noteerde 3.24, een zege van Ajax 3.34. Wil je ook van de huidige duels van Ajax de noteringen checken, klik hier. En dat zal bookies leren om Ajax te onderschatten. Een 1-0 achterstand werd omgebogen naar 1-2 en de Griekse schoppers liepen en passant nog tweemaal rood op ook. Dit was toch een klein schokje in gokkersland, want de bookies hadden maar voor 30 procent vertrouwen in dit resultaat. Kortom, 70 strafpunten.

Heracles – Ajax
Toen kwam Heracles tegen Ajax op zondag 18 september. Vrij vroeg dus na de Europese inspanningen en nog uit ook. Toch was Ajax zwaar favoriet: een zogeheten 2 (winst van de gasten) noteerde 1.60, gelijkspel 3.87 en een 1 (winst van de thuisploeg) 5.37. Het werd 0-2. Dat was voor 62,5 procent voorzien door de gokkantoren, kortom 37,5 strafpunten.

Ajax – Willem II
Weer drie dagen later kwam Willem II op bezoek in het kader van de KNVB Beker. Een 1 noteerde 1.44, een X (gelijkspel) 4.36 en een 2 noteerde 6.43. Dat hadden de bookmakers aardig ingeschat, want het werd 5-0. Een notering van 1.44 suggereert 69 procent zekerheid, dus toch nog 31 strafpunten.

Ajax – PEC Zwolle
De speelkalender zit propvol, want alweer moest drie dagen later, op 24 september, worden gespeeld. Thuis tegen PEC Zwolle, dat erg troef draaide. De bookmakers zagen dat ook wel in en gaven de 1 1.19, de X 6.53 en de 2 liefst 13.10. En ja hoor, het werd maar liefst 5-1. De 84 procent zekerheid leidt tot 16 strafpunten.

Ajax – Standard Luik
Home weet home. De derde thuispartij op rij, dit keer in de Europa League. Een thuiszege noteerde 1.57, gelijkspel 4.03 en een uitzege 5.81. De septembermagie werd voortgezet, want alweer was er een overwinning: 1-0. De bookmakers krijgen met hun 64 procent zekerheid 36 strafpunten om de oren.

Beter dan de bookies
In totaal deed Ajax het in september 2016 224.5 procent beter dan de voorspelling van de online wedkantoren. Daar kan Peter Bosz toch mee aan komen zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *